Skip to main content

BrightSign Basics

BrightSign Basics

source: Job van Nuenen, edited by Veerle en Simone  van Blackbox PT/IBB

This Bookstack is under construction, some information might be missing

Wat are BrightSigns?

BrightSigns are digital media players, that you can use to run multiple video's on multiple output displays, such as TV screens, PC monitors and Projectors. They are commonly used in multimedia artworks and presentations because:

  • They do not require you to keep your laptop connected to the installation
  • They are able to sync together, so you can run multiple video's on multiple displays, that are timed together to start and stop. 
  • Available from rentals of HKU and are considered reliable for use during presentations and expo's.
  • Unlike using Raspberry Pi's, you don't need to install the initial software of an PI to run it. But that does not mean a PI could not do the same job, research comparisons between the two and decide accordingly. 

 

Software
Software mogelijk voor Windows en Mac om een BrightWall op te zetten met BrightSigns. Er zijn wel verschillende stappen nodig om de spelers onderling via een netwerkswitch (meer dan 2 players) te verbinden en juiste manier alles installeren. 
Op de website via BrightSign vind je de QUICKSTART GUIDE voor installatie software. 
A BrightSign can be setup via either SD card, or software running on your PC. After setup, you are able to run the device standalone. 
Brightsign quick guide.png
Resolution and Image

Zolang je maar het juiste fileformat in een resolutie die je monitor aan kan op het (lege, geformatteerde)  kaartje zet. Een 4k iPhone filmpje op de BrightSign is mogelijk, maar dan moet de video output technologie (zoals beeldscherm of projector) ook matchen met de resolutie van de video.

De brightSign schakelt zijn output naar de resolutie van de file die er op staat, dus als de aangesloten monitor geen 4K ondersteunt (en veel HKU monitoren en projectoren doen dat niet…) krijg je geen beeld.
Lees je goed in of je BrightSign überhaupt 4K support, en hoe je deze het beste kunt aansturen via PC of SD.
On the  BrightSign website  you find information about video output formats here!
Planar_Mosaic_Video_Wall.jpg
image from this article about BrightSigns used in Video Wall 

https://www.youtube.com/watch?v=DqCeBQIl8yE

Deze tutorial gaat in 13 min door het hele proces heen. Pretty straightforward. Een paar bijzonderheden: 


- Je hebt een ‘domme’ switch nodig om de players met elkaar te verbinden, dus geen modem / router die zelf een netwerk gaat proberen aan te leggen.

- Alle players moeten van hetzelfde type zijn! LS4 en LS5 door elkaar gebruiken kan zo te zien niet (niet geprobeerd)

- De BrighAuthor authoring software voor Brightwalls draait alleen op Windows: https://www.brightsign.biz/resources/software-downloads/ De simpele author software (BA connected) is inmiddels wel Mac compatible, maar als je meerdere schermen sync wil laten lopen heb je de Windows versie nodig.

- Als je één beeld wil verdelen over meerdere schermen deel je je video handmatig (bv in After Effects) op in verschillende HD / 4k files.

- De files moeten gedecodeerd worden binnen de specs van het exacte BrightSign model: https://support.brightsign.biz/hc/en-us/articles/218065137-Supported-video-formats-and-codecs.

- De files moeten gemaakt worden binnen de settings die er voor de Brightwall gekozen zijn (bv 1920 x 108050p)

- De schermen die aan de BrighSigns hangen moeten de resolutie waarop de BrightSigns ingesteld worden wel aankunnen. Dat zie ik ook vaak mis gaan bij mensen die BrightSign als een standalone enkele player gebruiken: die zetten dan een 4K iPhone filmpje op de SD card en sluiten de BrightSign aan op een monitor / projector die max Full HD kan weergeven. De BrightSign (als het een LS5 is, LS4 kan überhaupt geen 4K aan) schakelt zijn output netjes naar 4K, maar de monitor blijft zwart omdat hij deze resolutie niet kan weergeven.
Belangrijk: Als alles aangesloten is;  zorg eerst dat de switch aan staat, en start dan 1 voor 1 de BrightSigns op. En: heb even geduld. De BrightSigns starten een paar keer opnieuw op voor ze elkaar ‘vinden’ en beginnen dan pas af te spelen. Tussentijds zie je de monitoren ook steeds signaal verliezen.(dit proces is een beetje vaag bedacht door de BrightSign vrinden..) Als je tijdens het author proces in BrightAuthor 'ídentity player during startup’ (o.i.d.) hebt aangevinkt, geeft de player als ie goed is ingesteld met een titel “screen x” op het scherm aan welke player hij is. Als iedereen is aangemeld begint de playback.