Skip to main content

Generatieve AI (ChatGPT, Midjourney, Runway)

Generatieve AI

Generatieve AI is een vorm van kunstmatige intelligentie die nieuwe gegevens kan maken op basis van een model dat getraind is op een (grote) dataset. Die nieuwe gegevens kunnen vele vormen aannemen, zoals tekst, beeld en geluid. Hieronder verzamelen we een aantal explainers die in vogelvlucht uitleggen hoe de meest voorkomende modellen werken. Er is nog veel meer over te vinden, maar deze video's zullen je in elk geval een basisbegrip en het vocabulaire kunnen geven om je op weg te helpen.

Tekst (ChatGPT)

Huidige taalmodellen zoals ChatGPT lijken op chatbots. Je kunt ze van alles vragen, en ze geven hun antwoorden met zulke stelligheid dat je eraan twijfelen soms niet eens meer in je op komt. Waar komen deze teksten vandaan? En klopt het wel wat ze zeggen?

Afbeeldingen 

Je hebt vast wel een keer een zin in een browserscherm ingetypt en verwonderd (of niet-onder-de-indruk) gekeken naar het plaatje dat tevoorschijn kwam. De afbeelding die gemaakt wordt door generatieve AI is geen bestaande afbeelding, geen collage, en ook geen willekeur. Hoe komen deze plaatjes tot stand? In deze video krijg je een korte geschiedenis van de beeldgeneratie. Vanaf 8:46 gaat het over de huidige tools als DALL-E, Midjourney en Stable Diffusion (de zogenaamde Diffusion models)