Skip to main content

Samenvatting

(Bron: https://www.researchgate.net/publication/345010360_Education_for_Fashion-Tech_Design_and_Technology_for_Future_Fashion_Creatives)

Dit rapport is een uitgebreide reflectie op het onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van het Erasmus+ Strategic Partnership Project “Education for Fashion-Tech (E4FT)” en biedt trainers, praktijkmensen, studenten, instellingen voor hoger onderwijs (HOI's), belanghebbenden, opinieleiders en beleidsmakers, onderzoeken, gegevens en referentiepunten voor het ontwikkelen van een geïntegreerde Fashion-Tech-benadering in curricula, didactische en leerbenaderingen, productontwikkelings-processen en programma's voor sociale en economische groei.

Het rapport benadrukt de voordelen van adoptie van een dergelijk geïntegreerde aanpak in het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt, dankzij de ontwikkeling van beter gekwalificeerde professionals. Bovendien voorziet het een verrijkt interdisciplinair Europees hoger onderwijssysteem en een meer competitieve transnationale arbeidsmarkt, waar mode en technologie samensmelten, waardoor kennis en economische groei worden gestimuleerd.

Gebaseerd op de gegevens en resultaten die samen met het E4FT-project zijn geproduceerd, definieert dit rapport het kader voor de adoptie van een geïntegreerde Fashion-Tech-aanpak, waarbij wenselijke veranderingsstappen worden geïdentificeerd en hoe deze de praktijken van hoger onderwijs kunnen ondersteunen.

Dit essay is gebaseerd op onderzoeksresultaten van het Benchmarkingrapport, op evaluaties van pilotactiviteiten voor training en leren, op projectresultaten, en:
• identificeert het sleutelgebieden die op Europees beleidsniveau moeten worden aangepakt om ontwikkelingsacties te ondersteunen, zowel op onderwijsniveau als op marktarbeidsniveau, om de positieve groei van Europese samenlevingen en markten te ondersteunen;
• rapporteert het over ervaringen van opleiders en studenten en hun verworven kennis en expertise;
• inspireert het instellingen voor hoger onderwijs in heel Europa om het onderwijs-model van het Fashion-Tech-curriculum te omarmen, Fashion-Tech-onderwerpen en -toepassingen in hun curricula op te nemen, en gebruik te maken van innovatieve leermiddelen voor vaardigheden voor werkgelegenheid in complexe transnationale en snel veranderende Smart Textiles, Wearable technologieën en Digitale productiesectoren;
• biedt het voorbeelden van didactische configuraties van inhoudsmodules en simulaties van toepassingen en resultaten in relatie tot de verschillende niveaus van vaardigheden en competenties van trainers en studenten, en verschillende industriële en zakelijke contexten en kansen;
• moedigt het verdere experimenten en transnationale partnerschappen aan voor de uitwisseling van goede praktijken en de ontwikkeling van synergieën en om het publieke debat te voeden.


"Digitaal heeft veel industrieën ontwricht. Nieuwe waarden, nieuwe visie, nieuwe bedrijfsmodellen... en nieuwe actoren! E4FT biedt de hedendaagse modeleiders een unieke kans om de komende decennia aan het stuur te staan. De uitkomst van dit Europese initiatief geeft uitdrukking aan de uitdaging die veel verder gaat dan technologieën: we zijn geneigd te vergeten dat innovatie niet alleen over technologie gaat, maar ook over adoptie. Het omvat sociale, culturele en emotionele dimensies. Hoewel deze dimensies voor de hand liggen bij het creëren van een nieuw product, worden ze meestal vergeten als we over innovatie beginnen te spreken. Dit essay geeft uitdrukking aan de sterke verbindingen tussen onderzoek, onderwijs en industrie. Disruptieve innovatie vereist nieuw denken, nieuwe tools, nieuwe vaardigheden, nieuwe profielen. Het moet duurzaam zijn om rendement op investeringen te bieden. Het betekent het creëren van oplossingen, maar ook het onderwijzen en begrijpen van de impact, om deze duurzaam te maken. E4FT is ambitieus en pragmatisch, inspirerend en betrouwbaar. Het is de nieuwe hoeksteen van een opwindende en productieve relatie tussen de werelden van onderzoek en industrie."

Nicolaas Henchoz
Oprichter en directeur van EPFL+ECAL LAB

"Deze routekaart is een enorme bron voor degenen die betrokken zijn bij mode-educatie en in bredere zin voor bedrijven, beleidsmakers en individuele ontwerpers in de kleding- en textielindustrie. Het benadrukt de ecologische, sociale en maatschappelijke urgenties en hoe deze met elkaar verweven zijn en tot uiting komen in de mode. Het reflecteert op de kansen die technologie te bieden heeft, maar staat ook kritisch tegenover de rol en effecten van de samensmelting van mode en technologie. Het biedt nieuwe manieren om naar het menselijk lichaam en de emotionele behoeften te kijken binnen een snel veranderende omgeving die designstudenten uitdaagt om het modesysteem en de individuele relaties met kleding opnieuw te evalueren. Door zowel theoretische onderbouwing als praktische begeleiding te geven, kan het de convergentie van disciplines versnellen die nodig is om nieuwe perspectieven in het modesysteem te brengen en bewuste innovatie te bevorderen. De voorgestelde verschuiving in het onderwijs genereert een nieuw bewustzijn en handelingsperspectief voor een nieuwe generatie studenten."

Wearable Technology Designer,
oprichter en creatief directeur van Pauline van Dongen