Skip to main content

Technologie als apparatus

De technologie is geen doel op zich noch een medium in de gangbare zin van het woord. De technologie biedt ontzettend veel mogelijkheden. Zoals Jorrit Thijn beschreef in FutureLab#2 biedt de technologie de mogelijkheid om een medium voor een specifiek doeleinde te maken. Hij noemt dit het ‘Apparatus’. Film is een Apparatus van de oude media, evenals schrift bijvoorbeeld. Wellicht zouden we Photoshop ook onder oude media kunnen scharen. Middels technologie is het mogelijk een nieuw Apparatus te maken gericht op het doeleinde waarvoor je het wilt gebruiken. Door allerlei technologie te combineren maak je een Apparatus. Vervolgens kun je dit Apparatus inhoudelijk toepassen. Wederom is hier een belangrijk onderscheid te maken tussen bestaande Apparati, die wellicht ingekocht kunnen worden, en Apparati die zelf gebouwd worden.

Vanuit het perspectief van de 4 niveaus User Levels van gebruikers kunnen we het principe van het Apparatus van de technologie in diezelfde niveaus indelen:

Users
Consument of publiek van de artefact of uiting middels het apparatus
Operators
Inhoudelijk maken en redeneren voor het apparatus
Scripters
Maker van het apparatus
Developers
Expert maker van het apparatus

Het Apparatus is daarmee een ontzettend dynamisch wezen waarvan slechts de ingrediënten eventueel een statisch karakter kunnen hebben. Het is daarom aan te bevelen om een focus te hebben op duurzame ingrediënten maar vooral ook op hetgeen dat de mogelijkheid biedt om de ingrediënten te kunnen combineren tot een Apparatus.