Skip to main content

Laaghangend fruit

Een paar weken geleden hebben wij een derde kleine actie gedaan op de parkeerplaats van HKU Oudenoord. Deze keer hebben wij vier jonge bomen geplant. Drie in de grond waarvoor er weer een paar bakstenen plaats hebben moeten maken. En, (tijdelijk) één in een bak. Deze bak staat op een parkeerplaats. Verder zijn er allerlei planten/bloemen ingezaaid.

Deze acties tot vergroening van HKU locaties staat niet op zichzelf. Bij de vorige actie hebben we al kort gewezen op de rol van de stad bij de opwarming van de Aarde (zie hier: https://bookstack.hku.nl/books/bioart/page/hku-community-garden-oudenoorden).

Dit is een manier om direct iets bij te dragen aan een betere leefomgeving, te experimenteren met nieuwe kunstenaars praktijken én ons te verbinden met de rest van de stad en haar bewoners (mens en niet-mens). Vergroening kan een visitekaartje zijn voor de HKU en dus een manier om je te profileren als betrokken organisatie midden in de samenleving.

Universiteit Utrecht heeft dit blijkbaar wel begrepen. Zij hebben als kennisinstelling al in 2022 het goede voorbeeld gegeven door een Zusterpark te starten op de Uithof. Zusterparken zijn een slinger van parken door de stad, een soort groen gangpad, welke groene zones met elkaar verbindt. Deze parken zijn aangesloten bij het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. 
Bewoners werken in en met een park zelf aan hun directe leefomgeving. 

Vergroening, de biodiversiteit een handje helpen, en het welzijn van mensen komen samen in dit project. Het idee erachter is geïnspireerd door “London National City Park”. Daarbij is het uitgangspunt: wat als we onze hele leefomgeving beschouwen als een groot Nationaal Park? Wanneer we groen, erfgoed en landschap als uitgangspunt nemen voor groei? En onze woonopgave, mobiliteit en bedrijvigheid hier een plek in geven? In plaats van andersom.

De Universiteit Utrecht ziet de waarde hiervan: Zowel een waardevolle verbinding voor biodiversiteit, de gezondheid en het geluk van mensen als voor bundeling van kennis en samenwerking tussen het Nationaal Park, buurtvergroeners, kennisinstellingen en in dit geval ook een samenwerking met de nieuwe generatie studenten. 

Hier iets mee doen als HKU ligt letterlijk voor het oprapen. Tegenover HKU Oudenoord ligt het Noordse Park. Sinds eind 2021 is het park een Zusterpark van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. 

Onderdeel van het Noordse Park is een kunstproject waarbij ook nog onze HKU alumnus Annabel Schouten betrokken is. Bij de entree van het park tegenover HKU Oudenoord staat de Verbindingsboom. Rondom de boom staan voetafdrukken van bewoners uit de wijk. De voetafdrukken staan voor de verbinding van Utrechters met elkaar, met de boom en met de plek in de stad die iets voor hen betekent. Annabel heeft hier als kunstenares invulling aan gegeven. 

Aansluiten bij de beweging van “vergroeners” is dus heel erg makkelijk en kan ook nog aan ons onderwijs en de kunstenaarspraktijk gekoppeld worden.