Skip to main content

Tekstmodellen inzetten in professionalisering

Warning: please note that this quickstart does not deal with the question of whether you SHOULD be using generative AI in your processes. These quickstarts are part of our own sessions in which we make this an integral part of the discussion and process.

Aan de slag met AI

Er zijn veel verschillende tools waarmee je tekst kunt genereren. De bekendste op dit moment is ChatGPT van OpenAI. Maar er zijn al langer verschillende alternatieven. Deze hebben vaak een wachtlijst, en/of het zijn betaalde diensten. Bij elk van deze opties gaat het om online platforms, waarbij niet altijd even duidelijk is wat er met jouw data gebeurt. Let dus goed op met vertrouwelijke informatie!

Je kunt kiezen uit drie niveau’s:

Level 1: Laagdrempelig experimenteren met ChatGPT en andere taalmodellen. 
Level 2: Een prototype maken voor een chatbot met een eigen karakter (OpenAI Playground).
Level 3: Taken of gewenste resultaten helemaal automatiseren (AutoGPT). 

Voor level 2 en 3 heb je waarschijnlijk toegang tot de API van OpenAI nodig (platform.openai.com).

Level 1: formuleer een goeie openingszin

Wat is een goede vraag om mee te beginnen?

Hoe praat je met een AI? Dat verschilt nogal per tool. Tegen ChatGPT kun je praten alsof je tegen een mens praat, maar achter de schermen zit geen mens maar een combinatie van een taalmodel en een algoritme. Je kunt dus ook opdrachten geven die je niet zo snel aan een collega zou geven, zoals ‘vertaal dit gedicht naar code in programmeertaal Python’ of ‘maak van dit rommelige tekstbestand een overzichtelijke tabel’.

Tools die je kunt proberen:

Voor zakelijke taken kun je beginnen met deze stappen:

1. Vertel ChatGPT (of andere tool) eerst iets over je project. Bijvoorbeeld een artist statement of andere projectomschrijving.
2. Vraag ChatGPT: 'Wat zijn vragen die ik jou zou kunnen stellen zodat je mij kan helpen om van dit project een zakelijk succes te maken?’ 
3. Kies vervolgens een vraag uit en vraag ChatGPT om dit onderdeel helemaal uit te werken. 4. Geef feedback in een vervolgvraag, bijvoorbeeld: “opnieuw, maar nu met zorgprofessionals als doelgroep”. 

Level 2: geef je partner karakter

Het ‘antropomorfiseren’ van chatbots (doen alsof het een mens is) kan dus helpen in het verkennen van interactiemogelijkheden. Wees hier wel voorzichtig mee, want een taalmodel kan vooral goed doen alsof het een mens is: er zit niet daadwerkelijk een mens achter. Maar áls je dan doet alsof het een mens is, dan heb je best veel mogelijkheden om het karakter precies te ontwerpen zoals jij dat wil. 

In de basis geven taalmodellen zoals ChatGPT vrij ‘grijze’ antwoorden, zonder humor, specifieke expertise of andere vormen van karakter. Met een ‘pre-prompt’ of ‘system prompt’ kun je het karakter in een bepaalde rol laten kruipen. Je stuurt hiermee de inhoud en tone-of-voice voor het hele gesprek.

Tools die je kunt proberen:

  • Met ChatGPT (chat.openai.com) kun je dit toepassen door in je eerste vraag een karakterschets mee te geven.
  • Met de Playground van OpenAI (platform.openai.com/playground) kun je dit karakter net iets overzichtelijker ‘vastzetten’ (selecteer Mode -> Chat)
  • De bot ‘Forever Voices’ (t.me/ForeverVoicesBot) werkt met Text-to-Speech en ondersteunt karakters en stemmen van verschillende beroemdheden. 
  • ‘Awesome ChatGPT Prompts’ biedt een overzicht aan karakters, waaronder ‘Act as business coach’ (github.com/f/awesome-chatgpt-prompts)

Stappenplan:

  • Geef een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van de expertise van je karakter. Start met ‘Act as’ of ‘Acteer als’. Overdrijven lijkt te werken: ‘je bent meerdere keren uitgeroepen tot advocaat van het jaar en de beste in je vakgebied’. 
  • Voeg een voorbeeld toe van de tone-of-voice van je karakter en geef expliciet mee dat de chatbot deze stijl in elk antwoord moet verwerken. 
  • Maak er een natuurlijk gesprek van en geef feedback op de stijl en inhoud van de chatbot als je merkt dat de stijl niet helemaal naar je zin is. 

Level 3: besteed je gehele takenpakket uit

Vind je zo’n gesprek maar met een chatbot maar moeilijk of tijdrovend? Ben je liever kortaf en besteed je liever je volledige huishouden uit? Dan belooft ‘AutoGPT’ een oplossing. Deze chatbot kan aan de hand van een simpele doelstelling ‘Schrijf een bedrijfsplan voor (...)’. AutoGPT verdeelt deze taak automatisch onder in subtaken en die subtaken weer in subtaken. 

Uitproberen: 

  • AgentGPT (agentgpt.reworkd.ai)
  • Cognosys (cognosys.ai/create)