Skip to main content

Beeld genereren in een creatief proces

Please note that this quickstart does not deal with the question of whether you SHOULD be using generative AI in your processes. These quickstarts are part of our own sessions in which we make this an integral part of the discussion and process.

Aan de slag met AI

Er zijn verschillende tools waarmee je beeld kunt genereren. De bekendste op dit moment zijn Dall-E, Stable Diffusion en MidJourney. Er zijn een veel alternatieven, maar een groot aantal daarvan maken zelf ook gebruik van een van de eerste drie. Bij de online platforms is het niet altijd even duidelijk wat er met jouw data gebeurt. Ook zijn alle online platforms betaald, maar krijg je bij aanmelden vaak een aantal credits om te starten. Zodra deze op zijn ga je betalen per afbeelding. Een aantal platforms:

Wil je zeker weten dat er niemand meekijkt’meekijkt’? Stable Diffusion kun je ook zelf op je eigen computer draaien, bijvoorbeeld als Diffusion Bee voor Mac, of Easy Diffusion voor Windows/Linux. Daar heb je een recente computer en/of stevige grafische kaart voor nodig, maar dan hoef je je niet te registreren bij een online platform. Je vindt hier een lijstje met tools en installers.

Prompts!(?)

Text-to-image beeldgenerators werken op basis van ‘prompts’‘prompts’. Dat is de tekst die je intypt om tot een afbeelding te komen. Elke beeldgenerator heeft eigen voorkeuren en eigenaardigheden op het gebied van deze prompts, en je komt daar het beste achter door het vooral te proberen! De modellen worden getraind op foto’foto’s van internet en de omschrijvingen die gebruikers daarbij hebben geschreven. Die zijn vaak enorm specifiek en uitgebreid, om maar in zoveel mogelijk zoekmachines naar boven te komen. Dat is dus ook ongeveer de ‘taal’‘taal’ waarin jij jouw afbeelding moet gaan omschrijven. Er is een heel nieuw werkveld ontstaan dat prompt-engineering heet!

Prompt tips

  • Wees specifiek,specifiek, vooral bij Stable Diffusion. Gebruik labrador in plaats van hond, of Versailles in plaats van kasteel. Denk ook aan het vermelden van kleuren, texturen, vormen, details. Maar ook sfeer kun je meegeven, zoals vrolijk, raar, spannend of ontroerend.
  • Weid uit. Probeer geen korte prompts te gebruiken; herhaling in andere woorden kan goed werken.
  • Neem de techniek mee. Als je voor een fotorealistisch beeld gaat, kan het helpen om bijvoorbeeld Canon EOS 90D te gebruiken, liefst ook nog met lenstype en focuslengte. Voor schilderkunst zou je de gebruikte penselen, verfsoort of verftechniek kunnen proberen. Ook de stijl van een fotograaf, filmmaker of schilder kun je in je prompt verwerken.
  • Reverse engineer: gebruik een beeld naar tekst model zoals Clip Interrogator (Stable Diffusion) om jou bestaande beeld of inspiratie om te zetten in prompts. Gebruik deze prompts vervolgens om een nieuw beeld mee te genereren. 
  • Kijk ook eens naar de opties voor outpainting (een gemaakte afbeelding uitbreiden), inpainting (een deel van een afbeelding vervangen) en image-to-image (een foto of schets als input meegeven). Niet elke beeldgenerator heeft deze opties.